Odla inomhus under vinterhalvåret!

Visst vore det härligt att kunna skörda egna grönsaker mitt i vintern?

Det går faktiskt alldeles utmärkt att odla allt möjligt inomhus under vinterhalvåret under förutsättning att dina plantor får tillräckligt med ljus.

Något som är enkelt att lyckas med är exempelvis kryddväxter som basilika, timjan, koriander, persilja och sallad.

Varför extra ljus?

Utan växtbelysning kommer plantorna bli bleka och rangliga då solljuset är för svagt på vintern. Ljuset påverkar växternas utveckling i allra högsta grad. Med 12 till 16 timmars växtbelysning per dag blir växterna istället kraftiga och får fin färg. Detta beror på att växtbelysningen får fotosyntesen att fungera och växterna kommer att utvecklas normalt.

Det optimala är att placera belysningen ca 20-30 centimeter ovanför växterna.

Varför led?

En vanlig lampa utger värme, små växter trivs inte med och behöver inte värme, därmed är det viktigt att inte tillföra för mycket. Ljus är vad växterna behöver för att växa sig starka och välmående, inte stark värme! Ljuskällor med LED har låg energiförbrukning, avger ytterst lite värme samt har lång livslängd. Tekniken i led belysningen gör att ljuset kan optimeras så att det innehåller precis de våglängder som gör allra mest nytta för växterna och fotosyntesen.

Vilken belysning ska jag ha?

Generellt gäller att blåa/vita våglängder är bättre för övervintring och röd/blåa våglängder fungerar bättre för odling och tillväxt. Kom igång med din vinterodling nu, våra growspots som exempelvis Growspot LED 7w finns med både E14 och E27 sockel. Vill du odla härliga tomater under vintern vill dessa gärna ha ännu mer ljus, då rekomenderar vi en armatur som exempelvis X-Grow Led Panel.  Vi har även fullspektrum belysning som passar både till övervintring och tillväxt!